Proč právě renovovaný nábytek?

Proč si nechat renovovat nábytek po (pra)rodičích nebo si pořídit už renovovaný nábytek namísto nového?


Pokud je to otázka, která ti vrtá hlavou, pojďme si vyjmenovat několik argumentů, které tě možná definitivně přesvědčí, vydat se tímto směrem.

 

1)  Masivní dřevo vydrží téměř navěky

Nábytek z masivního dřeva je téměř nezničitelný a při minimální péči dělá parádu navěky, pokud ho nesežere brouk. A pokud se na něm v průběhu let projeví zub času tak, že to překročí hranici, kterou jsme ochotni tolerovat, po renovaci bude vypadat zase jako nový.  Důkazem jsou několik set let staré starožitné kousky, které dodnes slouží svému účelu. Jejich cena navíc v čase roste, na rozdíl od moderních „papírových“ modelů, které vzhledem ke své kvalitě často nepřežijí ani první stěhování, natož první dítě…

 

2)  Plýtvání vs. udržitelnost

Takový dub roste několik desítek, někdy stovek let. Je to posvátný, majestátný strom, který ve mně vyvolává pocit obrovské pokory. Nábytek z takového dubu vydrží minimálně stejně tak dlouho. Jako protipól tady máme nábytek z dřevotřísky, kterého jsou dnes plné obchody. Kvalita nábytku z lisovaných lepených pilin z bůh ví jakého dřeva, který váží jen o něco víc než papír, je však vskutku mizerná, nemluvě o jeho životnosti. A tak pořád dokola nakupujeme a vyhazujeme a nakupujeme a vyhazujeme, dokud to naše planeta snese. Ale je to nutné? Žádná planeta B (zatím) není.

 

3)  Nostalgie

Naši (pra)rodiče si po svatbě pořídili nábytek, který jim pak sloužil po celý zbytek života. Vážili si věcí a neplýtvali jimi. Měli jiné priority. Některé židle se v naší rodině dochovaly a dodnes ještě slouží. Je hezké si ponechat nějaký kus nábytku jako památku na své předky. Taková křesla, židle či stolky jsou plné příběhů a historie. A tak můžeme našim blízkým, kterým už na tomto světě dávno vypršel čas, věnovat každý den malou příjemnou vzpomínku. Osobně mi to přijde mnohem lepší, než pochmurná návštěva hřbitova v den, na který to stanovuje kalendář.

 

4)  Každý kus je originál

Každý kus či set starého nábytku, který renovuji, je originál. Garantuji ti, že na celém světě nenajdeš žádný naprosto stejný kousek. Takže pokud jsi příznivcem originality namísto masového proudu, jdeš správným směrem.

 

5)  Retro styl je v kurzu

Retro styl se stále vrací, je přítomný v našich šatnících, designu i v interiérech. Retro kousky najdou své místo i v moderních interiérech, kde mohou působit jako zajímavý solitér. Pro někoho znamená starý nábytek nostalgické vzpomínky, po kterých se mu možná trochu stýská. Jiní ho reálně nezažili, ale je jim sympatický svými liniemi a barvami. Ať už patříš ke kterékoli skupině, z retro kousků z mé nabídky si určitě vybereš. A pokud ne, můžu ti zrenovovat tvůj vlastní model přesně podle tvých představ.

 

Tak co, stále váháš? Máš doma nebo na půdě starou židli, křesílko nebo stoleček po babičce, ke kterému máš citovou vazbu, ale potřeboval by nový kabátek? Dřevo má své kouzlo, jen ho znovu oživit, a krásných potahových látek je v nabídce nepřeberné množství. Vyfoť, pošli, napiš a vše doladíme. Kontakty na mě najdeš zde.

Zdroj obrázku: istockphoto.com